recepty hľadaj top10
Koláče
Makovec

pridal: AntiBarbie-28.10.2007

suroviny

3 hrnčeky mak
3 hrnčeky múka polohrubá
2 hrnčeky cukor práškový (alebo nerafinovaný, či trstinový)
1 hrnček olej
3ks vajce
250ml smotana na šľahanie
1ks kypriaci prášok do pečiva
3PL maslo (alebo iný tuhý tuk na vymastenie formy)
4PL múka hrubá (na vysypanie vymastenej formy)
cukor práškový (na povrch)
a mandle (hoblované na ozdobenie)
alebo džem (zo sviežou chuťou)

postup

Chválabohu, že nám Európska únia napriek prieťahom ešte nezatrhla slovenské špecialitky, akými sú bryndza, syrové korbáčiky či jedlá s makom... Dokážem si celkom živo predstaviť, že v krajinách, kde je mak zakázaný (pretože z makovíc sa vyrába nemenovaná droga), by sa pri pohľade na tento koláč v hrôze prežehnali. Kolumbijčania i zvyšok sveta, pravdepodobne prichádza o jedinečný chuťový zážitok.

Mak, ktorý použijete nemusí byť zomletý, iba ak by ste chceli koláč zjemniť, môžete polovicu z neho zomlieť. 

Vo väčšej nádobe dobre premiešajte sypké ingriediencie: múku, mak, cukor (môžete použiť aj menšie množstvo) a kypriaci prášok. Pridajte tekuté ingrediencie: šľahačku, olej a vajcia. Všetko poriadne premiešajte.

Rozohrejte rúru na 200 stupňov. Menší, hlbší plech, alebo bábovkovú formu vymastite maslom a vysypte hrubou múkou, aby sa cesto pri pečení neprilepilo. Hotovú zmes rovnomerne rozprestrite na plech alebo do formy. Vložte do rúry a pečte 35-40min.

Po upečení inheď vyklopte z formy, poprášte povrch práškovým cukrom a posypte na sucho opraženými mandľovými hoblinami. 

Ak je koláč na plechu, vyberať ho nemusíte a môžete ho ozdobiť druhým spôsobom. Potrite celý povrch sviežim hustým džemom, napr. rýbezľovým, egrešovým, či pomarančovým...