recepty hľadaj top10
Ostatné
Slaný mrežovník (slaninka so zeleninou)

pridal: AntiBarbie-03.11.2007

suroviny

400g lístkové cesto (môže byť aj mrazené)
100g slanina s mäsom (oravská)
100g mrazená zelenina (koreňová)
400g kukurica (z konzervy)
2ks vajce
1ks smotana kyslá (tučnejšia - 16%)
petržlenová vňať (čerstvá)
soľ
čierne korenie mleté
rasca
majoránka

postup

Množstvo naplní 2 menšie, plytšie, okrúhle formy (priemer 23cm) = nasýti 6 ľudí.

Lístkové cesto prekrojíme na 2 rovnako veľké polovice. Každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruh. Cesto uložíme nepomúčenou stranou do formy a vyformujeme ho podľa nej. Odstránime zvyšné cesto nad okrajmi a odložíme ho bokom (neskôr vytvorí povrchovú miežku). Potom dobre popritláčame cesto na okraj, tak aby ho presahovalo, na dne ho poprepichujeme vidličkou a trošku osolíme. Rúru rozohrejeme na 210 stupňov a na 5 min. do nej vložíme formu s cestom (zapečieme zdola). 

Oravskú slaninku pozdĺžne nakrájame na tenké pásy, ktoré opražíme na suchej panvici. Veľké kúsky mrazenej zeleniny nakrájeme na menšie.

Formu vyberieme z rúry, posypeme ju prvou časťou kukurice a na ňu poukladáme vrstvu slaninky. Potom naložíme mrazenú zeleninu, ktorú posypeme soľou a čiernym korením. Na zeleninu uložíme druhú vrstvu kukurice a slaninky.

V mažiariku zmiešame drvenú rascu s čiernym korením. V hlbokej mise zmixujeme kyslú smotanu s vajcami, pridáme majoránku, soľ a korenie.

Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na povrch. Nakrájame čerstvú pretržlenovú vňať, posypeme ňou vrch a formu vložíme na 10 min. do rúry (zapekáme z oboch strán).

Formu vyberieme z rúry a na vrch poukladáme zvyšné cesto do tvaru mriežky. Znovu vložíme do rúry, znížime jej teplotu a pri 180 stupňoch ešte cca 15min. zapekáme zhora.