recepty hľadaj top10
Zverina, divina
Králičí paprikáš

pridal: AntiBarbie-24.02.2008

suroviny

1/2ks králik (horná časť)
2PL olej (slnečnicový)
3ks cibuľa (veľké)
soľ
1PL rasca (drvená)
čierne korenie mleté
2PL paprika mletá červená
2PL horčica Dijonská (aj ochutená, napr.cesnakom, paprikou...)
voda
smotana na varenie
40g múka polohrubá (na halušky)
1ks vajce (na halušky)

postup

Vypitvaného králika dobre umyjeme a naporcujeme jeho hornú časť: krk, predné labky, hrudný kôš a tzv. plachničky.

Cibuľu nakrájame nadrobno, osolíme a podusíme v hrnci na oleji do úplného zmäknutia. Potom do hrnca vložíme kúsky mäsa a podusíme pod pokrievkou, aby sa zo všetkých strán na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, čierne korenie, červenú papriku, premiešame a chvíľku podusíme. Následne pridáme Dijonskú horčicu, zamiešame a krátko podusíme.

Všetko zalejeme 4dl teplej vody a pod pokrievkou necháme dusiť (za občasného miešania) 1 až 1 a 1/2 hodiny na najnižšom stupni.

Halušky:

Medzitým si z múky, soli, vajca a vody pripravíme halušky, ktoré nahádžeme do vriacej vody a uvaríme. Môžete však použiť aj halušky z prášku, skvelé sú napr. zo zemiakového cesta. 

Tip:

Keď je mäsko mäkké a  vytvorilo hustú omáčku, môžeme do nej pridať smotanu a z paprikáša urobiť perkelt.

PS: Bady paprikáš príliš neľúbi, tento ochutnal a bol nadšený. Tvrdil, že je bol najlepší aký kedy jedol. Králičí paprikáš je podľa neho oveľa delikátnejší než ten kurací.