recepty hľadaj top10
Hovädzie mäso
Hovädzia ´divina´ s knoflami

pridal: Bady-24.11.2007

suroviny

500g hovädzie mäso chudé (slabinka)
1ks cibuľa (veľká)
3ks cesnak (strúčiky)
200g ovocie (bobuľové červené)
3PL cukor kryštálový
majoránka
čierne korenie mleté
paprika mletá červená
soľ
1PL múka polohrubá
500g múka hrubá (na knofle)
5ks rožok (suché - na knofle)
2ks vajce (na knofle)
700ml voda (na mäso aj knofle)
olej

postup

Pre 2 osoby:

Mäso zbav šliach a nakrájaj na väčšie kocky. Do hlbokého hrnca daj olej, rozpáľ ho a posmaž na ňom pokrájanú cibuľu. Na cibuli osmahni mäso a keď zmení farbu, zalej ho 1/2 litrom vriacej vody. (Horúca voda spôsobí mäsu teplotný šok a tak pustí svoju charakteristickú chuť.) Povrch zapráš červenou paprikou a majoránkou, pridaj štipku čierneho korenia a soli. Premiešaj a povrch zapráš polohrubou múkou (asi 1 lyžica múky). Hrniec zakry pokrievkou a min. 1 hodinu nechaj všetko dusiť na miernom plameni. Mäso je hotové, keď sú na ňom zreteľné vlákna a je mäkké a omáčka je hustá.  

Ovocná omáčka: 

Pre podporu divinového dojmu použi omáčku z bobuľového ovocia (brusnice, čučoriedky, ríbezle, černice...) Ja som použil tzv. Jostu, je to vynikajúce ovocie - niečo medzi egrešom a čiernou ríbezľou, ktoré sa pestuje na juhu Slovenska. 

Do 2 dl vriacej vody pridaj 3 lyžice cukru, keď sa rozpustí, pridaj Jostu. Var pokým sa časť vody neodparí, ovocie sa rozpadne a omáčka zhustne. (Omáčka nemá byť ani kyslá, ani sladká, preto na druhu ovocia ktoré použiješ záleží ako omáčku dochutíš. Ak je ovocie sladké, pridaj citrónovú šťavu, ak je kyslé, viac ho oslaď.)

Knofle:

Do hrubej múky daj vajcia a pomaly prilievaj trocha vody. Pridaj 1/2 pokrájaných suchých rožkov a vymiešaj na masu. Postupne primiešavaj zvyšok rožkov, ak je zmes príliš hustá prilej vodu. Cesto nesmie byť riedke, ale také, aby sa z neho dali vytvarovať gule, asi také veľké ako na Petang. (To preto, aby si si s nimi mohol aspoň zahrať, ak sa ti nepodaria a zostanú tvrdé. XAXAXA) Gule vlož do osolenej vriacej vody a nechaj variť 1/2 hodinu. Keď sú hotové, nechaj knofle trochu vychladnúť, aby sa dali nakrájať.