recepty hľadaj top10
Zverina, divina
Králik na bylinkách a pomarančoch

pridal: AntiBarbie-25.11.2007

suroviny

1ks králik (vypitvaný)
4PL olej olivový
2ks pomaranč
1ks smotana na šľahanie
3PL rozmarín (mletý)
1PL citrónová tráva mletá
šalvia (sušená - 4 lístky)
tymián (sušený - 3 štipky)
1ČL čierne korenie mleté
rasca (drvená - 3 štipky)
soľ
4PL zemiakové cesto (v prášku)
1 a 1/2dl voda

postup

Králika umyjeme a naporcujeme. Priečne narežeme časti, ktoré sú potiahnuté blankou, potom mäso nasolíme a povrch aj zárezy poriadne potrieme mletým rozmarínom.

V hlbokej liatinovej panvici rozpálime olivový olej a sprudka na ňom zo všetkých strán osmahneme pripravené porcie mäsa, aby uzatvorili svoj povrch a pri dusení si zachovali šťavu vo vnútri. 

Potom mäsko odložíme bokom, do výpeku pridáme šťavu z pomarančov, zvyšok rozmarínu, čierne korenie, vodu a všetko privedieme do varu. Opäť pridáme mäso, na vrch poukladáme krúžky pomaranča a dusíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia, cca 30min.

Mäsko vyberieme a do šťavy metličkou všľaháme citrónovú trávu, rascu, tiež sušené lístky šalvie a tymián - rozdrvené medzi prstami a nakoniec smotanu na šľahanie. Všetko necháte spolu zovrieť.

(Ak preferujete mäso so šťavou, v tomto bode prípravu jedla skončite. Porcie naložte na tanier, prelejte šťavou, pridajte kolieska pomaranča a servírujte napr. s domácou knedľou.)

Ak nemáte pripravenú žiadnu prílohu, môžete si zo šťavy pripraviť pyré: Do vlažnej šťavy postupne metličkou prišľahajte cca 4 lyžice prášku na prípravu zemiakového cesta a priveďte do varu, aby zmes zhustla.

Pri podávaní nezabudnite na kolieska pomaranča - Dobrú chuť!