Uhorky s pokrájanou zeleninou a všetkými koreninami naložíme do väčších pohárov (2 l alebo 4 l), kôpor dáme na spodok pohára a zalejeme nálevom.
Na poháre použijeme umelohmotné viečka na uzavretie a navrch na uhorky dáme drevenú alebo umelohmotnú speru, aby sa nám počas kvasenia netlačili uhorky von z pohárov.
Ponecháme ich na teple a svetle až kým nám nezačnú kvasiť, potom ich uložíme do tmavej a chladnej miestnosti.
Uhorky pri kvasení budú zakalené. Až keď sa vyčistia sú dobré na konzumáciu. Po vyčistení sa môžu hneď konzumovať, ale vydržia v chlade a tme dlhšiu dobu, a to aj 2 - 3 mesiace.
Nálev:
5 l vody, 1/2 balíka rasce, 1 ks Zelko alebo Deko, 3 ks bobkový list, 1/2 balíka, celé čierne korenie, 20 dkg soli - všetko spolu uvariť a nechať vychladnúť.