Strapačky môžeme podávať s bryndzou, tvarohom, taveným syrom, alebo kyslou kapustou.
Očistené surové zemiaky najemno postrúhame, pridáme soľ, múku a zamiesime cesto.
Do veľkého hrnca dáme vodu, osolíme a necháme zovrieť.
Cesto pretlačíme cez hrubé strúhadlo (alebo prípravkom na halušky) do vriacej vody, premiešame a uvaríme. Keď vyjdú na povrch, hneď ich vyberieme dierkovanou vareškou, polejeme opraženou slaninou pokrájanou na kocky a roztopenou masťou, posypeme bryndzou, tvarohom alebo taveným syrom a dobre premiešame. Podľa chuti môžeme strapačky poliať aj kyslou smotanou. Pred podávaním ich ešte na povrchu posypeme škvarkami z opraženej slaniny.
Príprava kyslej kapusty na strapačky:
Kapustu pokrájame na malé kúsky a podusíme asi 15-20 minút. Mäkkú kapustu zľahka primiešame k uvareným strapačkám a nakoniec ich posypeme opraženou
slaninou.