Zapekaciu misu vytrite maslom. Zemiaky ošúpte, nakrájajte, uvarte do polomäkka a sceďte. Špargľu opláchnite, olúpte a vložte do vriacej osolenej vody, 5 min. povarte, kým nezmäkne a sceďte. Po vychladnutí nakrájajte na cca 3cm kúsky, hlavičky odložte bokom. Na masle alebo oleji speňte múku, prilejte teplé mlieko a povarte. Osoľte, okoreňte a odstavte zo sporáka.
Dajte rozohriať rúru na 230 stupňov. Syr (napr. Švajčiarsky blok) nastrúhajte, alebo nakrájajte na mini kocôčky. Pár zemiačikov a špargľové hlavičky primixujte do bešamelovej omáčky. Ďalej do nej primixujte vajcia a 1/2 syra. Špargľu zarovnajte do misky, do vychladnutej omáčky vmiešajte vajcia, polovicu syra a petržlenovú vňať.
Na spodok zapekacej misy uložte 1/2 zemiakov, na ne uložte špargľu a na vrch opäť zemiaky. Každú vrstvu môžete trošičku osoliť. Nakoniec všetko zalejte bešamelom a dajte do rúry na cca 20 min. Potom povrch posypte zvyšným syrom, vypnite rúru a nechajte pozvoľna dopiecť.
zapekaná špargľa, biela a zelená špargľa zapekaná špargľa, biela a zelená špargľa