Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné bgr
nadhlad.sk nadhlad.sk nadhlad.sk
undermenu
bgr Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
Zadajte názov receptu alebo suroviny, ktorú chcete vyhľadať. Vyhľadávanie môžete upresniť zvolením požadovanej kategórie.
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

Copyright ©2007 nadhlad.sk   Všetky práva vyhradené

Domov...suroviny a neviem čo uvariť.
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
recepty / Koláče / Veľkonočné medovníky - zdobené
QR kód s odkazom na recept
pre vaše mobilné zariadenie.
QR kód s odkazom na recept pre vaše mobilné zariadenie
Zdieľať vytlačit recept
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

Veľkonočné medovníky - zdobené

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
recept pridal: AntiBarbie - 20.03.2010
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
surovinyVeľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

800 g

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

múka hladká (nie 00, vhodnejšia je napr. 530)

200 ml

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

smotana na šľahanie

100 ml

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

káva (čerstvé presso)

16 PL

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

cukor kryštálový (8 na tmavý karamel, 8 trstinový do cesta)

6 PL

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

med (najlepšie lesný, horský)

4 ks

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

vajce (3ks do cesta, 1žĺtok na potieranie, 1bielok na polevu)

3 PL

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

kakao

1 ČL

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

korenie medovníkové

1/2 bal

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

kypriaci prášok do pečiva

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

soľ (štipka)

150 g

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

cukor práškový (na polevu)

1 ČL

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

citrónová šťava (na polevu)

1 ČL

Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

maizena (príp. gustin, na polevu)

Veľkonočné medovníky - zdobenéVeľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
hodnotenie: hodnotenie: 5/5  5 / 5
(hlasov: 3)
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebnépostupVeľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné

Cesto:

Do žiaruvzdorného kastrólika nasypeme 8 lyžíc cukru, pokvapkáme vodou, za stáleho miešania roztavíme na hladký, tmavý karamel a odstavíme zo sporáka. V stroji urobíme 1dl silného pressa, nalejeme ho na karamel, ktorý sa miešaním v káve rozpustí.

Vo veľkej mise poctivo premiešame všetky sypké súčasti cesta. Ak nemáte medovníkové korenie improvizujte - ja som zmiešala štipku mletého klinčeka, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a badyán. Potom primiešavame vajcia, med, šľahačku a nakoniec (po maličkých dávkach) vychladnutú kávu s karamelom. Vypracujeme na cesto, ktoré bude mať nádherne čokoládovú farbu, škoda že pri pečení zbledne na karamelovú :o(

Cesto necháme zabalené odstáť min. 1 deň v chadničke, ale môžete ho tam nechať aj viac dní.

Vykrajovanie:

Vyberte ceto z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote asi 1 hod. Potom z neho rukami kus odtrhnite a v rukách premieste (lepí sa len minimálne). Následne pomúčte dosku hrubou múkou (stačí troška) a vyvavaľkajte ho na 2-3mm hrúbku. Vykrajujte z neho formičkami rôzne jarné motívy (môžete si urobiť aj vlastné šablónky z papiera a vykrajovať ich z cesta nožom) tak, aby ste čo najmenej plytvali cestom. Toto cesto znesie aj zložité a malé tvary, pretože sa pri pečení nerozteká. Nepoužité odrezky z cesta opäť premieste a vyvaľkajte. Opakovaným miesením pomúčených zvyškov sa zhoršuje kvalita cesta, preto najskôr vykrajujte zložitejšie motívy, potom jednoduchšie a používajte málo múky na vaľkacej doske (pri tomto ceste si to môžete dovoliť).

Pečenie:

Rozohrejte rúru na 180 stupňov a medzitým ukladajte vykrojené medovníčky na plech s miernymi odstupmi. Pre lesk ich povrch môžete potrieť žĺtkom, alebo bielkom. Pečte jednotlivé tvary podobnej veľkosti na jednom plechu, 3-12 min., v závislosti od spomínanej veľkosti. (Osvedčilo sa mi používať malý plech, kým sa medovníčky upiekli mala som povykrajované ďalšie a neplytvala tak energiou rúry.) Po upečení medovníčky preložte na rovnú plochu, aby sa vyrovnali príp. vykrivenia.

Biela poleva:

Cukor (najlepší je považský v tmavomodrom obale) 2x preosejeme (neoplatí sa tento krok vynechať), potom k bielku pridáme citrónovú šťavu a postupne k nemu po lyžiciach prišľahávame preosiaty cukor a neskôr maizenu. Ak je poleva primoc riedka, pridáme cukor (mala by byť skôr ťahavá), ak je prituhá pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.

Ozdobovanie:

Polevu môžete prifarbovať prišľahaním práškového farbiva (po zrniečkach!). Lyžicou ju naložte do rohu pevného igelitového vrecka a utesnite gumičkou. Potom odstrihnite špičku rožka (úplne malinký) a môžete ozdobovať. A nezabúdajte "menej je niekedy viac" (ja osobne zdobím len okraje medovníčkov, aby vynikla aj ich farba).

perníčky farebné perníčky farebné
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
sezónne kategórie receptov:
Veľkonočné recepty
Veľkonočné medovníky - zdobené >> perníčky farebné
    Site by OverLOOK design - načítanie 0.032s Sitemap XML 22.09.2023 17:04