Cesto:
Do žiaruvzdorného kastrólika nasypeme 8 lyžíc cukru, pokvapkáme vodou, za stáleho miešania roztavíme na hladký, tmavý karamel a odstavíme zo sporáka. V stroji urobíme 1dl silného pressa, nalejeme ho na karamel, ktorý sa miešaním v káve rozpustí.
Vo veľkej mise poctivo premiešame všetky sypké súčasti cesta. Ak nemáte medovníkové korenie improvizujte - ja som zmiešala štipku mletého klinčeka, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a badyán. Potom primiešavame vajcia, med, šľahačku a nakoniec (po maličkých dávkach) vychladnutú kávu s karamelom. Vypracujeme na cesto, ktoré bude mať nádherne čokoládovú farbu, škoda že pri pečení zbledne na karamelovú :o(
Cesto necháme zabalené odstáť min. 1 deň v chadničke, ale môžete ho tam nechať aj viac dní.
Vykrajovanie:
Vyberte ceto z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote asi 1 hod. Potom z neho rukami kus odtrhnite a v rukách premieste (lepí sa len minimálne). Následne pomúčte dosku hrubou múkou (stačí troška) a vyvavaľkajte ho na 2-3mm hrúbku. Vykrajujte z neho formičkami rôzne jarné motívy (môžete si urobiť aj vlastné šablónky z papiera a vykrajovať ich z cesta nožom) tak, aby ste čo najmenej plytvali cestom. Toto cesto znesie aj zložité a malé tvary, pretože sa pri pečení nerozteká. Nepoužité odrezky z cesta opäť premieste a vyvaľkajte. Opakovaným miesením pomúčených zvyškov sa zhoršuje kvalita cesta, preto najskôr vykrajujte zložitejšie motívy, potom jednoduchšie a používajte málo múky na vaľkacej doske (pri tomto ceste si to môžete dovoliť).
Pečenie:
Rozohrejte rúru na 180 stupňov a medzitým ukladajte vykrojené medovníčky na plech s miernymi odstupmi. Pre lesk ich povrch môžete potrieť žĺtkom, alebo bielkom. Pečte jednotlivé tvary podobnej veľkosti na jednom plechu, 3-12 min., v závislosti od spomínanej veľkosti. (Osvedčilo sa mi používať malý plech, kým sa medovníčky upiekli mala som povykrajované ďalšie a neplytvala tak energiou rúry.) Po upečení medovníčky preložte na rovnú plochu, aby sa vyrovnali príp. vykrivenia.
Biela poleva:
Cukor (najlepší je považský v tmavomodrom obale) 2x preosejeme (neoplatí sa tento krok vynechať), potom k bielku pridáme citrónovú šťavu a postupne k nemu po lyžiciach prišľahávame preosiaty cukor a neskôr maizenu. Ak je poleva primoc riedka, pridáme cukor (mala by byť skôr ťahavá), ak je prituhá pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.
Ozdobovanie:
Polevu môžete prifarbovať prišľahaním práškového farbiva (po zrniečkach!). Lyžicou ju naložte do rohu pevného igelitového vrecka a utesnite gumičkou. Potom odstrihnite špičku rožka (úplne malinký) a môžete ozdobovať. A nezabúdajte "menej je niekedy viac" (ja osobne zdobím len okraje medovníčkov, aby vynikla aj ich farba).