Domáca majonéza
Do mixéra (šľahača) vyklepni toľko žĺtkov, koľko majonézy chceš pripraviť. Na jeden žĺtok (podľa veľkosti) sa spotrebuje až 1dl oleja. (Použi taký, čo je vhodný na studenú kuchyňu.) Mixér zapni na najrýchlejšie obrátky a opatrne po kvapkách cez redukciu prilievaj olej a pokračuj do úplného zhustnutia. Ak chceš čistú majonézu, stačí ju už iba osoliť.
Tatarská omáčka
Cibuľu nakrájaj na úplne drobnúčko, alebo nasekaj v mixéri. Do mixéra (šľahača) daj 3 celé vajíčka. Mixér zapni na najrýchlejšie obrátky a opatrne po kvapkách cez redukciu postupne prilievaj olej a pokračuj do úplného zhustnutia. Na 1 vajce sa spotrebuje až 1,5dl oleja. Osoľ, koreň a šľahaj. Potom prišľahaj horčicu, cukor a opatrne lyžicu octu. Nakoniec pridaj nasekanú cibuľu. Hotovo!