Slaninku nakrájame na malé kocky a dáme do kastrólika opražiť, kým pustí tuk. Potom k nej pridáme cibuľku, ktorú pod pokrievkou podusíme do mäkka. Medzitým umyjeme šampióny, od klobúčikov odlomíme nožičky, ktoré nakrájame na kolieska. Nožičky tiež dáme do kastrólika a pridáme soľ, rascu a korenie. Premiešame a podusíme. Medzitým si na mlynčeku zomelieme arašidy (nadrobno až na prášok) a zmiešame s parmezánom. Potom orieškovo syrovú zmes pridáme do kastrólika, premiešame a odstavíme z plameňa. Nakoniec zmesou naplníme klobúčiky, vždy 2ks podobnej veľkosti pritlačíme k sebe a napichneme na ihlu, alebo špajglu. Hotové špízy pokvapkáme olivovým olejom, dáme na plech a prikryjeme alobalom. Špízy pečieme kratučko, chvíľku zakryté, potom ich odokryjeme aby sa zvrchu opiekli. Servírujeme s opečenými toustami.