Moja kamarátka zo strednej školy sa po hre osudových náhod odsťahovala z metropoly Slovenska a žije v dedinke Trakovice. Odjakživa bola veľmi šikovná a teraz popri deťoch, manželovi a dome, príkladne opatruje ešte aj záhradu. Rada žartuje, že hojná úroda nie je jej osobnou zásluhou, ale vplyvom neďalekej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Faktom je, že plodom prírody sa v jej starostlivosti náramne darí a kedykoľvek zavítam na návštevu, odchádzam s výslužkou, hodnou 1. Ceny vidieckeho hospodára. Naposledy mi pridala aj skvelý recept na placky:
Očisti, vyber dužinu a najemno rozmixuj 1 patizón, alebo 1 menšiu tekvicu alebo 1 väčšiu cukinu. Ak máš z každého druhu zeleniny zvyšok - možeš použiť všetky. Očisti a najemno rozmixuj mrkvu a zemiaky, pretlač strúčiky cesnaku a všetko dobre premiešaj.
Zmes osoľ, okoreň, pridaj majoránku a ak máš, aj mletú citrónovú trávu.
Zapracuj do zmesi celé vajcia a po lyžiciach aj polohrubú múku, až sa zmes začne vzájomne spájať na cesto.
V hlbšej panvici rozpáľ olej a po vareškách vkladaj do oleja cesto a tvaruj na placky. Opraž na strednom stupni z oboch strán do zlatova. Po opražení placky ukladaj do misy a každú vrstvu prelož jednorazovými papierovými kuchynskými utierkami, ktoré do seba nasajú prebytočný olej.
Placky servíruj teplé, na liste šalátu, alebo s čerstvými paradajkami. Podávaj s čiernym čajom a citrónom, ktoré ti pomôžu tuky dobre stráviť.