Do kastrólika nalejeme olej a cibuľu nakrájanú na jemno na ňom opražíme do mäkka. Súčasne nasypeme do polievkového hrnca ovsené vločky, zalejeme ich 0,5 l vriacej vody a rozvaríme na jemnú kašu. Potom do nej primiešame opraženú cibuľku a necháme chladnúť.
Zemiaky nakrájame na drobnúčko a v inom, menšom hrnci ich dáme variť v 1 litri vody, ktorú dobre osolíme. Ďalej pridáme rascu, čierne korenie, červenú papriku a zemiaky uvaríme domäkka. Potom odstavíme hrniec z plameňa, zemiačiky vo vode roztlačíme a navrch nasypeme petržlenovú vňať.
Bryndza (na Demikát postačí, keď máte falošnú - teda z väčšej časti kravskú bryndzu) a jogurt sa nesmú variť (teda aspoň ak chcete, aby si zachovali dôležité probiotické baktérie). Preto obe ingrediencie postupne primiešame až do vychladnutej ovsenej kaše a na záver do tejto zmesi primiešame zemiaky aj s vodou.
No postup možno nevyzerá práve najlákavejšie, ale nakoniec z toho bude najlepší demikát aký ste kedy jedli - mňam!