Mexické predjedlo, podáva sa s trojuholníkovými lupienkami nachos, ale pokojne ho môžete používať ako nátierku na jednohubky.
Zrelé avokáda pozdĺžne nakrojte až ku kôstke, odkrútením rozdeľte na polovice a dužiny vyberte lyžicou do mixéra. (Ak máte menej zrelé avokáda, najskôr ich zbavte šupky, kôstok a nakrájajte dužinu na kocky.) Pridajte šťavu z 1 citróna, na kocky nakrájanú paradajku, pretlačený cesnak, na drobno posekanú cibuľu, soľ a zmixujte.
Dochuťte čiernym korením, citrónovou trávou a omáčkou z jalapeno papričiek, prípadne použite inú, veľmi štipľavú omáčku (napr. Heinz - Pimento).
Ak takúto omáčku nemáte, pridajte 1 lyžicu vínneho octu, veľmi nadrobno nakrájanú 1/2-1 chilli papričku, alebo chilli či iné štipľavé korenia podľa chuti (a toho čo znesiete).
Hotové guacamole má výraznú pikantnú, zeleninovú chuť.