Pre 2 osoby:
Do osolenej vody daj variť cestoviny, Var ich do štádia ´al dente´ ako vravia taliani, to znamená ´na zub´, teda nesmú byť úplne mäkké, ale mierne tvrdkavé.
Tradičná Boloňská zmes sa skladá z mletého mäsa, korenín, cesnaku a bazalky. Keďže mletému mäsu zo supermarketov sa dá čím ďalej tým menej veriť, použijem domácu neúdenú klobásu, ktorá má rovnaký základ.
V hlbokej panvici rozohrejem olej a vytlačím tam klobásu z črievka. Nechám to posmažiť asi 7 min. Aby zmes nebola chuťovo ani farebne jednotvárna, pridám kukuricu, ktorú mám veľmi rád. Potom zmes spojím paradajkovým pretlakom a posypem bazalkou. Na záver pridám asi 1 dl vody a nechám prevrieť, čím sa chute navzájom previažu.
Najskôr naložím na tanier dobre zcedené cestoviny a prelejem ich touto náhrerne červenou Boloňskou masou. Na vrch si môžete nastrúhať syr, podľa toho či vám viac chutí tvrdý Eidam, alebo aromatický Parmezán.
Naposledy som si nedal žiaden syr, ale obvykle si tieto cestoviny vychutnávam jemne poprášené Parmezánom.