Moja švagriná Ala je zo siedmych detí v rodine druhá najmladšia. V kuchyni odjakživa pomáhala svojej mame, ale samostatne začala variť a piecť až tento rok. Hoci zdedila mnohé osvedčené recepty, páči sa mi že skúša aj nové a hlavne, že sa snaží variť zdravo.
Ak vám doma zmäkli jabĺčka, alebo už nevyzerajú dobre a musíte ich povykrajovať, môžete z nich upiecť Alenkin úžasný kakaový jablčník:
Zmiešajte múku, kakao, škoricu a sodu bikarbonu. Potom vymiešajte práškový a vanilkový cukor, olej a vajcia. Nastrúhajte jablká na veľkom strúhadle a pridajte ich aj s prip. hrozienkami do zmesi. Nakoniec zmes postupne primiešajte k múke s kakaom, škoricou a bikarbonou.
Hlboký veľký plech vysteľte papierom na pečenie a vylejte naňho cesto. Vyhrejte rúru na cca 200 stupňov a pečte asi 30 minút. Ak sa už cesto na okrajoch plecha odlepuje od papiera na pečenie, koláč je hotový.
Nakrájajte ho a môžete ho podávať so šľahačkou, mesiačikom mandarinky, alebo plátkom pomaranča navrchu.