Zdravé a delikátne jedlo pre 6 osôb:
Nechaj (čiastočne) rozmraziť filé z Tresky. Očistené zemiaky daj variť do osolenej vody. Dve hrste špenátových listov spar na sitku (alebo obar vo vode cca 6 kelových listov bez stredu) bude to trvať len pár minút.
Nakrájaj cibuľu na drobno, mrkvu na menšie kúsky. Na 3 lyžiciach olivového oleja podus cibuľu a potom na nej sprudka opeč mrkvu. Zmes osoľ a posyp čiernym korením.
Smotanu zmiešaj s mliekom, sušenými bylinkami (petržlenová vňať alebo bazalka, rozmarín, citrónová tráva) a nechaj chvíľu odstáť. /Ak máš čerstvú vňať alebo bazalku použiješ ju neskôr./ Ochutenú smotanu pridaj k cibuli s mrkvou a nechaj prevrieť. Odstav z ohňa, nastrúhaj na hrubo syr a odšťav citrón. Syr a citrónovú šťavu pridaj k zmesi.
Uvarené zemiaky a sparené listy nechaj odkvapkať. Rozohrej rúru na 230 stupňov. Každý kúsok filé nakrájaj na 3 hrubé pásy.
Na dno väčšej zapekacej misy nalej 2 lyžice oleja a vystel ho zelenými listami. Na listy poukladaj polovicu rybieho filé. Filé osoľ, okoreň a zalej 1/2 smotanovo-syrovo-zeleninovej zmesi. /Teraz použi čerstvú vňať alebo bazalku - nasyp ich na zmes./ Na vrch poukladaj druhú časť zelených listov a zvyšné pásy filé. Nezabudni ich okoreniť a osoliť. Zalej ich zvyšnou časťou zmesi. /Opäť čerstvé bylinky./
Vychladnuté zemiaky roztlač vidličkou, osoľ ich, posyp muškátovým orechom, pridaj 3 lyžice oleja a dobre vymiešaj. Všetko prikry pripravenou zemiakovou perinou a kompletnú misu vlož do rúry na cca 20-30 min., kým nebude povrch zlatistý.