Demikát je polievka zo slovenskej ľudovej kuchyne, ktorý (tak ako mnoho iných tradičných jedál) vznikol zúžitkovaním zvyškov. Klasicky sa naň používa s voda z uvarených halušiek, či zemiakov (pár z nich môže vo vode ostať). Ja som použila vodu z gnocchi-ov.
Domácu slaninku nakrájame nadrobno a osmažíme na suchom dne polievkového hrnca tak, aby pustila všetok tuk. Potom pridáme cibuľku nakrájanú na drobno a podusíme ju do mäkka. Potom hrniec odstavíme z ohňa a necháme ochladnúť.
Medzitým do pripravenej zemiakovej vody pridáme drvenú rascu, červenú papriku a ak v nej ostali nejaké zemiaky, roztlačíme ich. Potom vodu zohrejeme, posypeme petržlenovou vňaťou a odstavíme.
Keď slaninka s cibuľou vychladnú, primiešame k nim rozdrobenú bryndzu (ktorá sa nesmie variť, aspoň keď chcete aby si zachovala probiotiká) a neskôr aj kyslú smotanu. Všetko na hladko vymiešame.
Nakoniec k bryndzovej zmesi postupne primiešame zohriatu vodu.
Polievku servírujeme s krutónkami z čierneho chleba: Čierny chlieb pokrájame na malé kocky a opražíme na troške rozohriateho oleja.
voda z varených zemiakov, z halušiek, z gnocchi, z cestovín voda z varených zemiakov, z halušiek, z gnocchi, z cestovín