
 Šišky recept pridal: zuzu - 31.01.2008 
1 kg |
 |
múka polohrubá |
40 g |
 |
droždie / kvasnice |
4 ks |
 |
vaječný žĺtok |
80 g |
 |
cukor práškový |
100 g |
 |
maslo |
2 PL |
 |
rum |
250 g |
 |
džem |
1 kg |
 |
cukor vanilkový |
|
 |
citrónová kôra |
|
 |
mlieko |
|
 |
soľ |
|
 |
olej |
|  
hodnotenie: |
 |
5 / 5 |
(hlasov: 4) |
|    Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru, pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ, rum a toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
Keď cesto hádže bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany.
Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo servítku, aby sa zbavili zbytočného tuku, a posypeme vanilkovým cukrom.
Podávame s marhuľovým lekvárom.
siski, fasiang, fašiangy, Veľká noc, Veľkonočné recepty, recepty na Veľkú noc, Velkonocne recepty, recepty na Velku noc, Velka noc recepty siski, fasiang, fašiangy, Veľká noc, Veľkonočné recepty, recepty na Veľkú noc, Velkonocne recepty, recepty na Velku noc, Velka noc recepty |

sezónne kategórie receptov: | |
|
 |
|
 | |