Z uvedeného množstva surovín urobíte 2 veľké pizze.
Príprava kvásku:
Do 1 dl vlažnej vody dáme kvasnice a cukor. Rozmiešame a dáme na teplé miesto bez prievanu (napr. elektrická rúra zapnutá na najnižší stupeň) 5-10min. Ak dovtedy kvások nevykysne (t.j. nenapení sa na cca o 1/2 väčší objem) môžeme ho vyhodiť a začať odznova, pretože kvasnice boli zlé.
Príprava cesta (začneme počas kysnutia kvásku):
Múku dáme do väčšej misy (najlepšie plastovej - tá udrží teplo), aby v nej mohlo neskôr cesto nakysnúť, primiešame soľ, kvások a olej. Cesto začneme miesiť a pomaly pridávame vlažnú vodu, postupne až cca 1 dl tak, aby cesto nebolo sypké ale držalo spolu a nebolo tvrdé a tiež aby sa nelepilo na ruky. Cesto miesime v rukách asi 10 min. a keď je dobre premiesené, poprášime múkou nádobu v ktorej bude kysnúť, vložíme do nej bochník cesta, prikryjeme čistou suchou látkovou utierkou a opäť uložíme na teplé miesto bez prievanu. Do 45 min. by malo cesto vykysnúť na zhruba 2-násobný objem (v elektr. rúre vykysne cca do 30 min.).
Vykysnuté cesto vyberieme z misy, a znova poriadne premiesime asi 10 min. aby sme z neho dostali von všetok vzduch. Cesto rozdelíme na 2 bochníky a prikryté odložíme na 30 min.
Príprava pizze:
Rúru rozohrejeme na 230°C.
Očistíme a prelisujeme cesnak, ktorý v miske zmiešame s olejom a osolíme.
Dosku na vaľkanie poprášime múkou a 1 bochník cesta rozvaľkáme do kruhu na asi 2 mm (to však závisí od toho, aké hrubé cesto máte radi). Ja osobne mám rád tenké, chrumkavé, na ktorom vynikne chuť ingrediencií na povrchu - jednoducho pizzu na taliansky spôsob.
Plech na pečenie obrátime dnom nahor, kde uložíme rozvaľkané cesto. Cesto až po okraj potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme oreganom a posolíme. Ďalej už na vrch naukladáme to čo máme najradšej, šunka a salámy sa dávajú na spodok, syry na vrch, medzitým môžu byť olivy, šampióny, či ananás, orechy... jednoducho to na čo máte chuť.
Pečenie pizze:
Plech s pripravenou pizzou vložíme na spodok rozohriatej rúry a pečieme cca 13 min. Upečenú pizzu vytiahneme z rúry a jej okraje potrieme pripraveným cesnakovým olejom.
Pozn.: Horeuvedený latinský názov je samozrejme len vymyslený - z recesie :o)))