Na 3 litre huspeniny:
Obar horúcou vodou a očisti kefkou (ak treba aj ohoľ chlpy) 4 bravčové paprčky, 1 zadné koleno a 200g koží. Potom ich nechaj stáť aspoň 2 hod. v studenej vode, ktorá vytiahne príp. zápach. Medzitým očisti 4 veľké cibule a 4 celé hlavičky cesnaku (cesnakom nešetri). Cibuľu prekroj na polovicu, strúčiky cesnaku nechaj celé. Paprčky prekroj pozdĺžne na polovicu. (Ak chceš mať v huspenine viac mäsa, môžeš pridať chudé bravčové mäso, napr. pliecko (príp. krkovičku).
Všetko vlož do väčšieho (hlbšieho) hrnca a zalej 3,5 litrami vody. Pridaj za pol hrste celého čierneho korenia a celý povrch hrnca zapráš Vegetou. Na najnižšom stupni postupne priveď do varu v hrnci prikrytom s medzerou a takto nechaj variť aspoň 2 hodiny. Huspenina je hotová vtedy, keď sa mäso a koža sami oddeľujú od kosti a sú mäkučké.
Potom hrniec odstav zo sporáku a všetko preceď cez riedke sitko (na cestoviny). Číry vývar nalej do misiek a rovnomerne do nich porozdeľuj mäso a kože. Nechaj pomaly vychladnúť pri izbovej teplote a až potom vlož do chladničky.
Najradšej robím huspeninu v piatok večer, v noci chladne a nadránom (keď sa vraciam z krčmy) ju poukladám do chladničky, tak aby som mal v sobotu skvostné chlapské raňajky. Mne najviac chutí s čerstvo nakrájanou cibuľou, mletou červenou paprikou a ešte teplým chlebíkom, ktorý si prinesiem rovno z pekárne.
Mňam!!!
Veľa pôžitkov praje Bady