Toto indické jedlo sa vám asi bude zdať na prvý pohľad asi ako príliš exotické a preto by som vám chcel popísať, čo to okra vlastne je
.
Ak sa na okru pozriete, tak prvé čo vám asi pripomenie bude paprika. S paprikou ale okrem tvaru nemá vôbec nič spoločné. Okra je pôvodom zo Západnej Afriky a je to naozaj výborná zelenina.
Plody okry sú veľmi aromatické. Konzumujú sa v surovom stave, ale predovšetkým sa upravujú varením alebo pečením, ako príloha k mäsitým jedlám. Môžu sa pridávať do polievok, omáčok. Po krátkom predvarení ju môžeme vysmážať. Veľmi dobre sa kombinuje s rajčinami, paprikou, baklažánom a cibuľkou.
Jediné miesto o ktorom viem, že ju tam čerstvú dostanete kúpiť spolu so zelenými banánmi, je predajňa s exotickými potravinami v Bratislavskom Dome techniky.
Takže poďme si okru pripraviť
Okru pokrájame na kolieska, zelený banán ošúpeme pokrájame na kocky, nakrájame cibuľu a chilli.
Na panvici rozohrejeme olej do ktorého pridáme horčicové semienka, soľ, lístky curry a cibuľu, všetko spolu chvíľku osmažíme. Vhodíme pokrájanú zeleninu, osolíme a posypeme kurkumou. Necháme 10 minút podusiť a podávame.