Pečivo namočte do vlažného mlieka a kým zmäkne, pripravte si všetky ingrediencie.
Cibuľu nakrájajte nadrobno, cibuľku a olivy na krúžky, cesnak pretlačte.
V hlbokej panvici rozohrejte paradajkový pretlak, pridajte olivy, a paradajkovo-zeleninovú zmes, dobre premiešajte, nechajte prevrieť a odstavte.
Na teflónovej panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu, soľ a poduste ju do sklovita.
Do väčšej misy dajte mleté mäso, vajcia, poriadne mliekom namočené pečivo, pretlačený cesnak, nakrájanú cibuľku, soľ a čierne korenie a všetko dobre premiešajte a vypracujte na homogénnu zmes.
Potom dvoma veľkými servírovacími vidličkami postupne tvarujte guľky a ukladajte ich do panvice na dusenú cibuľu. Až bude panvica plná, prikryte ju pokrievkou a guľky v nej krátko poduste, aspoň zo štyroch strán. Hotové ich preložte do panvice s balkánskou omáčkou. Postup opakujte.
Malo by vám vzniknúť aspoň 24 stredne veľkých, šťavnatých a neodolateľte chutných guliek, ktoré nasýtia aj celú rodinu.
Toto jedlo podávajte s knedľou, či ryžou, alebo len s balkánskou omáčkou.