Potrebujete platničku na výrobu oblátok!
V kovovom hrnčeku roztopte maslo. Hladkú múku (00) rovnomerne zmiešate s práškovým cukrom a najemno zomletými vlašskými orechami. (Dodajú oblátkam skvelú chuť, na povrchu oblátok však robia drobné fliačiky. Ak chcete mať oblátky biele, do cesta ich nepridávajte.)
Opatrne začnete prilievať/primiešavať mlieko. Keď je vznikne homogénne husté cesto, primiešajte 4 kávové lyžičky roztopeného masla a žĺtok z vajíčka. (Bielok nebudete potrebovať.) Opäť prilievajte a zamiešavajte mlieko do cesta tak, aby sa nevytvorili hrudky. Správnou, trpezlivou prípravou získate veľmi chutné, jemné, riedke cestíčko na oblátky.
Obe platničky stroja na výrobu oblátok zľahka natrite handričkou namočenou v roztopenom masle. Rozohrejte platničky a do stredu spodnej nalejte 1 lyžicu cestíčka. Obe platničky silno pritlačte na seba. Ak trochu cestíčka vytečie von, odstráňte ho nozom, ešte kým je cesto zatvorené medzi platničkami. Po chvíľke stroj otvorte, vyberte hotovú oblátku a ešte kým je horúca a mäkká, zaťažte ju hrubým dreveným lopárikom, aby sa vyrovnala. Postup opakujte.
Ak chcete vyrábať trubičky, po otvorení stroja zachyťte okraj hotovej oblátky a zaviňte ju (nie príliš natesno) okolo rúčky drevenej varešky. Okraj pritlačte a trubičku opatrne vyvlečte z rúčky. Postup opakujte.
vianocne oplatky, trubicky, Vianocne recepty, Vianoce vianocne oplatky, trubicky, Vianocne recepty, Vianoce