Môžete ju pripraviť ako krémovú smotanovú, alebo klasicky len zahustenú zemiakmi.
V mierne osolenej vode uvarte 1 peknú hlavičku brokolice rozdelenú na ružičky. (Môžete použiť aj kvalitnú mrazenú brokolicu, v tom prípade ju stačí krátko rozmraziť/ zohriať na pare.) Brokolicu varte (alebo naparujte) len do polomäkka, aby si zachovala intenzívnu zelenú farbu. Takmer celú brokolicovú vodu prelejte do inej nádoby a odložte bokom aj zopár ružičiek brokolice. Brokolicu rozmixujte v malom množstve zvyšnej brokolicovej vody.
Podľa chuti použite sladkú, alebo kyslú smotanu. (So sladkou je polievka nádherne krémová, s kyslou má sviežejšiu chuť a je ľahšia na trávenie.) Smotanu zahustite vhabarkovaním cca 2 lyžíc múky. Rozmixovanú brokolicu dajte do hrnca a vmiešajte zahustenú smotanu. Postupne, za stáleho habarkovania, prilievajte odloženú brokolicovú vodu, ochuťte vegetou a všetko krátko povarte. Nakoniec vložte odložené ružičky brokolice.
Druhým spôsobom môžete polievku urobiť bez smotany a múky. V tom prípade uvarte brokolicu spolu s 2 väčšími zemiakmi, ktoré vopred pokrájate na kocky. Uvarenú brokolicu (bez pár odložených ružičiek) rozmixujte spolu so zemiakmi v časti brokolicovej vody. Prilejte zvyšok vody, pridajte vegetu a povarte. Vložte odložené ružičky.