Nepotrebujete všetky druhy ovocia! Dôležité je zachovať pomer chutí a množstvo jednotlivých druhov sušeného ovocia:
- ovocie sviežej chuti - 120g (napr. marhule, brusnice, čerešne)
- sladké ovocie - 150g (napr. hrozienka)
- veľmi sladké ovocie - 80g (napr. ananás, papája, príp. slivky, figy, datle)
- čerstvé ovocie - 1ks (napr. banán, mäkké jabĺčko, mandarínka, pomaranč).
Kombinácie ovocia závisia od vašej fántázie, ich zložením ovplyvníte chuť chlebíčka.
Hrozienka a na menšie kúsky nasekané ostatné ovocie namočte do vody s 5 cl rumu, marhule do vody s troškou citrónovej /príp. limetkovej/ šťavy, ananás do vody s vanilkovou esenciou, kým nezmäknú. Vo väčšej miske zmiešajte múku, s práškom do pečiva a soľou. Maslo s cukrom vymiešajte a postupne pridávajte vajíčka a pripravenú múku. Na hladko vymiešajte a pridajte namočné a odkvapkané ovocie, na menšie kúsky nakrájaný pomaranč. Zľahka premiešajte a dajte do chladu.
Rozohrejte rúru na 180 stupňov. Truhličkovú formu vymastite tukom na pečenie a vysypte hrubou múkou. Cesto rovnomerne nalejete do formy (trošičku viac cesta môže byť iba v rohoch) a povrch zľahka poprášte strúhaným kokosovým orechom. Formu dajte do rúry a pečte 45 min. na 180tich stupňoch. Priebežne kontrolujte a v príp.potreby zakrývajte alobalom, aby sa vrch chlebíčka nespálil.
Či je už upečený najlepšie skontrolujete, keď zapichnete špajglu do cesta. Po vybratí z rúry chlebíček vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.