Pripravíme klasické kysnuté cesto. Z droždia, trocha mlieka, soli a cukru urobíme kvások a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások pridáme do surovín na cesto, vypracujeme a necháme vykysnúť. Hotové cesto pokrájame na malé bochníčky, z ktorých urobíme valčeky asi 1 cm hrubé a pokrájame ich na 1 cm kúsky. Tie dáme na plech a vo vyhriatej rúre upečieme do zlata.
Makové:
Pred podávaním opekance vhodíme do vriacej vody (alebo mlieka) a hneď (naozaj chvíľka, čo prevrú alebo vyjdú na povrch, nie sú dobré, ak veľa nasiaknu) ich vyberáme. Alebo ich len zaparíme. Polejeme roztopeným maslom, posypeme makom, cukrom, kto nedal do cesta hrozienka - posype nahriatymi hrozienkami, polejeme roztopeným medom a podávame.
Tvarohové:
To isté - zaparíme alebo obvaríme, roztopené teplé maslo, tvaroh, hrozienka, cukor, med.
Bryndzové:
Zapariť alebo obvariť, bryndza a roztopené teplé maslo.
Môžu byť aj mleté orechy (pomlieť trošku na hrubšie) + maslo + cukor + med.
Bobáľky sú veľmi chutné aj s kyslou kapustou. Na zaparené bobaľky dáme podusenú kyslú kapustu a posypeme slaninovými oškvarkami.