MOZAJKOVÁ BÁBOVKA -1.varianta:
Múku, cukor, vanilkový cukor a kypriaci prášok spolu dobre premiešame. Pridáme k tomu žĺtka (bielka oddelíme do šľahacej misy), olej a mlieko a vymiešame na hladké, homogénne cesto. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta.
Formu na bábovku vymastíme maslom, alebo nejakým tukom na pečenie a vysypeme hrubou múkou, aby sa na ňu bábovka neprilepila. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej primiešame kakao, do druhej hrozienka. Do pripravenej formy rovnomerne nalejeme najskôr bielu (hrozienkovú) a potom nalejeme stredom kakaovú časť cesta. (Na reze bábovkou tak vytvorí krásny mozajkový vzor).
Rúru predhrejeme na 160-180 stupňov, vložíme formu s cestom a pečieme 35-40 min. Pravidelne sledujeme, aby sa bábovka nespálila, nakoniec špajglou vyskúšame, či už je upečená aj vo vnútri. Vyberieme a necháme vo forme vychladnúť. Vyberieme z formy a cez malé sitko posypeme práškovým cukrom.
MARHUĽOVO-ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA - 2.varianta: FOTO PRÍPRAVY DOLU
Skôr než primiešame sneh z bielkov, pridáme do cesta (na malé kúsky nakrájané a vopred namočené) sušené marhule. Pridáme sneh, nalejeme do formy a ďalej postupujeme klasickým spôsobom až do upečenia.
Pripravíme si čokoládovú polevu: vo vodnom kúpeli roztopíme na miernom ohni čokoládu na varenie s troškou mlieka (príp. čokoládovú polevu podľa návodu). Nalejeme na povrch bábovky.
BANÁNOVO-ŠKORICOVÁ BÁBOVKA - 3.varianta: FOTO DOLU
Namiesto kryštáľového použijeme trstinový cukor a namiesto vanilkového, 2 balíčky škoricového cukru.
Po vypracovaní cesta jemne primiešame na menšie kocky nakrájaný banán, nalejeme do formy a ďalej už postupujeme podľa pôvodného receptu.
bábovka, rýchla bábovka, jednoduchá bábovka, banánová bábovka, bábovka s polevou, olejová bábovka bábovka, rýchla bábovka, jednoduchá bábovka, banánová bábovka, bábovka s polevou, olejová bábovka