Bôb je zdravá, veľmi chutná, príjemne voňajúca strukovina a Foul (bôb) medammas (zahrabaný) je staroveké egyptské jedlo, doslova druhý chlieb egypťanov. Doteraz sa na vidieku varí rovnakým spôsobom - v mosadzných džerrách zahrabaných do pahreby v zemi.
Bôb namočíme na 1-3 dni do vody. Potom vodu z bôbu zlejeme a do hrnca napustíme novú. Mierne ho osolíme a varíme až 1 hodinu, alebo kým úplne nezmäkkne. Scedíme ho (vodu odložíme), necháme ochladnúť a ošúpeme. (Ak sa vraj varí pomaly v tlakovom hrnci, šupku má mäkkú a netreba ho lúpať.) Pridáme ostatné suroviny (podľa vlastnej chuti) a zmixujeme ponorným mixérom. Niekedy sa pridáva aj mletá rímska rasca. Podľa potreby pridávame vodu z bôbu, tak aby vznikla hrudkovitá (nie jemná) kaša.
Servírujeme ho rozotretý dookola na tanieri, v cca 2cm hrúbke, poliaty olivovým olejom, (môžeme prizdobiť citrónom) a konzumujeme s pita chlebom (ak máte diétu je chutný aj s ryžovými či inými "polystyrénovými" chlebíkmi) a čerstvo nakrájanou, alebo grilovanou letnou zeleninou (uhorky, paradajky, cukiny, baklažány, aj mladá cibuľka).