Čerstvé kaleráby ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Nakrájanú cibuľu podusíme na polovici oleji do sklovita, do hrnca pridáme nastrúhaný kaleráb, osolíme a za stáleho miešania krátko posmažíme. Zalejeme vodou a uvaríme do polomäkka.
V malom kastróliku rozohrejeme zvyšný olej, pridáme hladkú múku a červenú papriku, rozmiešame a popražíme. Prilejeme studenú vodu a metličkou rýchlo rozmiešame na kašu, ktorú metličkou postupne primiešame do hrnca s kalerábom. Za stáleho miešania povaríme, kým prívarok začne hustnúť. Ak je príliš hustý, dolejeme doň vriacu vodu na požadovanú konzistenciu.
Teraz máme 2 možnosti:
a) buď prívarok považujeme za hotový už v tejto fáze a servírujeme ho s 1 PL kyslej smotany a čerstvou pažitkovou či kôprovou vňaťou. (obr. 1)
b) elebo ešte za tepla v prívarku rozmiešame celý kelímok kyslej smotany. (obr. 2)
Voľba je na vás, avšak obe možnosti sú neodolateľne chutné :o)