Výborný recept, ktorý na polievku zúžitkuje vodu zo strukoviny varenej na iné jedlo. Pre inšpiráciu pozri dolu: Súvisiace recepty
Strukovinu napr. žltý hrach, šošovica, cícer... dáme namočiť do vody, iIdeálne na 24-36 hod. Potom túto vodu osolíme a v nej dáme strukovinu uvariť. Do hrnca pridáme bobkový list, korenie, rascu a spolu varíme až do zmäknutia. Potom strukovinu scedíme, vývar odstavíme.
Cibuľu nakrájame na drobno, na oleji opražíme do sklovita a pridáme k vývaru a zapneme plyn. Zemiaky nakrájame na kocky, vložíme do vriaceho vývaru a varíme do mäkka. Petržlenovú vňať môžeme v celku vložiť do hrnca na posledných 5min. varenia, alebo ju nasekáme na drobno a pridáme do taniera počas servírovania.
voda z namočenej fazule, šošovice, hrachu, cíceru voda z namočenej fazule, šošovice, hrachu, cíceru