
 Bravčová sviečková recept pridal: AntiBarbie - 19.11.2010 
400-600 g |
 |
bravčové stehno (v celku) |
1/2 dl |
 |
olej (slnečnicový) |
1 ks |
 |
cibuľa (nakrájaná na drobno) |
3 ks |
 |
mrkva |
1 ks |
 |
petržlen |
2 ks |
 |
brokolica (len stopky!) |
|
 |
soľ |
|
 |
čierne korenie mleté |
2 ks |
 |
cesnak (prelisovaný) |
2 ks |
 |
smotana kyslá (po 200 ml) |
|
 |
mlieko |
100 g |
 |
múka hladká |
|  
hodnotenie: |
 |
5 / 5 |
(hlasov: 5) |
|    Očistenú mrkvu a petržlen nakrájame na menšie kúsky. Brokolicové stopky odrežeme od ružičiek, umyjeme, odstránime hrubšiu šupku a nakrájame na kúsky rovnakej veľkosti ako mrkvu a petržlen. V hrnci rozohrejeme olej a do zlatista na ňom opražíme nakrájanú cibuľku. Mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou, zo všetkých strán osolíme a poriadne okoreníme. Potom ho v hrnci (na pripravenej cibuľke) pod pokrievkou krátko opražíme zo všetkých strán Na chvíľku ho vyberieme do misky, cibuľu v hrnci dobre osolíme a postupne (po minutke) k nej pridávame mrkvu, petržlen a brokolicu. Premiešame a nakoniec na vrch uložíme odložené mäso a zalejeme vriacou vodou, aby bola väčšina mäsa pod vodou. Varíme na miernom plameni 1 až 1 a 1/2 hod., pričom mäso občas obrátime. Cca 5 min. pred dovarením pridáme do hrnca prelisovaný cesnak. Keď je mäsko hotové, opäť ho vyberieme. Nakrájame na tenšie plátky, ktoré však v miske zatiaľ necháme spojené, aby mäso nechladlo príliš rýchlo. Múku zmiešame s troškou mlieka na hustú, ale hladkú zátrepku. Zeleninu so šťavou rozmixujeme ponorným mixérom a primiešame obe smotany. Primiešame (primixujeme) zátrepku, do hrnca vložíme nakrájané mäsko a necháme prejsť varom. Servírujeme s Lumaconi (cestovinou v tvare kolienok), alebo klasicky - s knedľou.
sviečková na smotane z bravčového stehna, sviečková s brokolicou sviečková na smotane z bravčového stehna, sviečková s brokolicou |