Pozn. na úvod: Samozrejme, dá sa použiť aj sterilizovaná mrkva a hrášok, proti chuti žiadna dišputa, ale podľa mňa je uvarená (príp. mrazená) zeleninka lepšia.
Do veľkého hrnca dáme variť stredne veľké zemiaky (cca 10ks) v šupe a do malého kastólika mrkvu, nakrájanú na malé kocôčky, do osolenej vody. Cibuľu a sterilizované uhorky nakrájame na jemno. Počas varenia zeleniny si urobíme domácu majonézu (pre postup kliknite doluuvedenú ikonku "Súvisiace recepty") z 5 vajec. Dodá šalátu žltú nádhernú farbu a hustotu, ktorú kúpenou majonézou nikdy nedosiahnete. (Ak už teda neberieme do úvahy aj množstvo nezdravých aditív, ktoré kúpené majonézy obsahujú.) Ak sa tým nechcete zdržovať, použite Majolenku Original od Hellmann´s. Keď je mrkva uvarená do polomäkka (za cca 5min.), vyberieme ju cedidlovou varechou z vriacej vody a do mrkvovej vody nasypeme mrazený hrášok. Keď sú zemiaky uvarené (nie rozvarené!), zlejeme ich z vody, na balkóne necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na nepravidelné tvary do veľkej misy. Poriadne ich osolíme, pridáme cibuľu, odkvapkanú mrkvu, ktorú osolíme a poriadne okoreníme. Pridáme zcedený, odkvapkaný hrášok a nakrájané uhorky. Opatrne premiešame, pridáme domácu majonézu, premiešame a pridáme Majolenku. Premiešame, ochutnáme, ak treba dosolíme, dokoreníme a odložíme do chladničky odstáť na 12-24 hod.
Pozn. na záver: Samozrejme, nič sa nestane, ak budete majonézu podávať hneď po príprave, akurát chute ešte nebudú celkom "previazané".