Možno sa vám zdá pečenie kačice banálne jednoduché, ale... viete ako sa spieva v slovenskej ľudovej?! "Červené kachle - biela pec, nevedela milá kačku piecť. Iba jednu kačku upiekla, aj tá jej z pece utiekla!" Nooo, možno sa to spieva trošku inak :o) Tak - či onak, ja som upiekla niekoľko kačíc, až som prišla na ten správny grif. Viem, že nie som prvá ani posledná, kamarátka napríklad svoju kačku po rozmrazení upiekla aj so zaujímavou plnkou - drobkami v igelite, ktoré v nej zabudla. Pre podobné "šikulky" je tu jednoduchý a dobre overený postup:
Kačicu poriadne umyte a podľa potreby aj očistite od kostrniek z peria. Dobre ju nasoľte zvonka i zvnútra a ak máte čas, nechajte aspoň pol dňa odstáť v chladničke. Potom vezmite hrsť majoránky a natrite ňou zvyšok vnútorností pod hrudnou kosťou. Vložte do pekáča a celý povrch precízne natrite mliekom. Rozohrejte rúru na 200 stupňov a podľa veľkosti pečte 2-4 hodiny. Obracajte a potierajte mliekom každú 1/2 hodinu. Ak sa povrch javí suchý, oblejte ho olejom, ktorý kačica pustí, príp. ľahko potrite medom. Poslednú hodinu môžete postupne znižovať teplotu rúry až na 100 stupňov. Trpezlivosť sa vypláca. Servírujte s knedľou, lokšami, alebo len so šalátom.
Nezabúdajte - nie je kačica ako kačica!