
 Nákyp z čerstvého špenátu so slaninkou a syrom recept pridal: AntiBarbie - 05.02.2011 
300 g |
 |
špenát (čerstvý) |
6 ks |
 |
vajce (bieka a žĺtky zvlášť) |
50 g |
 |
slanina s mäsom (oravská) (nakrájaná na minikocky) |
50 g |
 |
syr tvrdý (nakrájaný na minikocky) |
1 dl |
 |
olej (slnečnicový) |
4 ks |
 |
cesnak (prelisovaný) |
1 ks |
 |
cibuľka jarná (nakrájaná na tenké krúžky) |
10 PL |
 |
múka hladká |
2 PL |
 |
soľ (morská) |
1 ČL |
 |
rasca (mletá) |
1,5 ČL |
 |
čierne korenie mleté |
1 ČL |
 |
muškátový orech mletý (alebo sušený kvet) |
|
 |
maslo (na vymastenie formy) |
|
 |
strúhanka (na vysypanie formy) |
|  
hodnotenie: |
 |
5 / 5 |
(hlasov: 2) |
|    Špenát dôkladne premyjeme a dáme povariť do cca 2l osolenej vody v neprikrytom hrnci. Syr a slaninku medzitým nakrájame na drobné kocôčky. Slaninku dáme opražiť na panvicu. Do veľkej misy dáme syr a k nemu vyklepneme žĺtka. Bielka dáme do druhej misy, v ktorej neskôr ušľaháme sneh. Akonáhle špenát zmäkne ihneď ho scedíme (vodu odložíme) a keď vychladne, nakrájame ho a pridáme do misy so syru so žĺtkami. Ďalej pridáme popraženú, vychladnutú slaninku a olej. Všetko osolíme, pridáme koreniny a premiešame. Očistíme cesnak. Cibuľku umyjeme a nakrájame na tenulinké krúžky. Do kastróla dáme olej, na ktorom opražíme prelisovaný cesnak a cibuľku. Potom pridáme múku a zásmažku, ktorá takto vznikne popražíme. Keď chytí zlatavú farbu, odstavíme ju a po naberačkách primiešavame (metličkou) vychladnutú vodu zo špenátu. Keď má zásmažka krémovú konzistenciu opäť ju postavíme na sporák a povaríme. Keď priveľmi hustne pridáme ešte špenátovú vodu. Až zásmažka nadobudne konzistenciu teplého pudingu, vypneme sporák a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme z bielkov sneh, ale nie tuhý. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Sporák rozohrejeme na 200 stupňov. Vychladnutú zásmažku primiešame k špenátovej zmesi. Nakoniec k nej primiešame (metličkou) aj sneh. Hotovú zmes vylejeme do zapekacej misy a pečieme asi 1 hodinu.
|
|
 | |