Zmiešajte múku, soľ, cukor, kypriaci prášok a citrónovú kôru. Oddeľte bielky od žĺtkov (bielky do šľahacej nádoby, žĺtka do nádoby na mlieko). K žĺtkam postupne prišľahajte mlieko (izbovej teploty!). Potom polovicu žĺtkového mlieka svižne primiešajte k pripravenej múke. Ak vám vzniknú hrudky, ešte nepanikárte! Teraz precízne po lyžiciach primiešajte olej. (Olej a kypriaci prášok pomôžu v rozpúšťaní hrudiek.) Premiešajte cesto a ak v ňom hrudky ešte sú, premixujte ho elektrickým šľahačom. Z bielkov ušľahajte tuhší sneh, ktorý potom opatrne zamiešajte do cesta. Postupne dolejeme zvyšné mlieko až vznikne nadýchané hladké cesto.
Na panvici rozpustite časť masla a nalejte hrubú cca 1-1,5cm vysokú vrstvu cesta. Pražte, až kým sa spodok neoddelí od panvice a bude zlatohnedý. Potom cesto narežte ohňovzdornou obracačkou na nepravidelné tvary, opäť rozpustite kúsok masla a pražte kúsky trhanca z druhej strany.
Cisársky trhanec servírujte horúci, preliaty javorovým sirupom napr. s konzervovanými broskyňami, ananásom.