
 Sushi ala Monika recept pridal: Monika - 23.10.2007 
4 dl |
 |
ryža (na sushi) |
1 bal |
 |
morské riasy NORI |
6 PL |
 |
ocot vínny |
4,5 dl |
 |
voda |
2 PL |
 |
cukor kryštálový |
2 PL |
 |
soľ |
|
 |
losos údený |
alebo |
 |
avokádo |
alebo |
 |
krabie tyčinky |
alebo |
 |
tuniak |
|
 |
sójová omáčka |
|
 |
wasabi |
|  
hodnotenie: |
 |
4.5 / 5 |
(hlasov: 11) |
|    Ryžu uvaríme obvyklým spôsobom (nesoliť!). Medzitým zohrievame ocot, cukor a soľ, kým sa nerozpustia, potom necháme vychladnúť. Keď je ryža vychladnutá, premiešame ju s octovým nálevom. Dá sa to urobiť aj bez octového nálevu, a to tak, že si ruky pri kladení ryže na riasu namáčame do studenej vody zmiešanej iba s vínnym octom. Soľ nám nahradí sójová omáčka, do ktorej hotové suši namáčame.
Plátok morskej riasy nori položíme na podložku, na ktorej budeme suši pripravovať. Ruky si namočíme do studenej vody a rýchlo uložíme kôpku ryže pozdĺžne na plátok riasy. Vyrovnávame ju končekmi prstov, pričom ich stále namáčame do vody, aby sme zabránili lepeniu. Ryžu neukladajte moc nahrubo (hrúbka cca 1cm). Základ je robiť všetko rýchlo.
Ryžou sme teda pokryli zhruba polovicu šírky celej morskej riasy, teraz vložíme do stredu ryže ľubovoľnú kombináciu krabích tyčiniek surimi, tuniaka, lososa, avokáda alebo uhorky.
Pomocou podložky riasu s náplňou zrolujeme, postláčame do tvaru okrúhlych cigár. Ja som namiesto podložky použila desiatovú fóliu.
Rolky necháme chvíľu odstáť v chladničke, aby morská riasa nori navlhla od ryže a potom ju pokrájame s ostrým nožom na približne 2,5 cm kúsky.
Podávame s pastou wasabi a so sójovou omáčkou, prípadne so zázvorovými plátkami.
susi, suši susi, suši |