Príprava:
Uvarte zemiaky v šupe, po vychladnutí ich ošúpte a nakrájajte na kolieska. Očistite tekvicu a patizón, lyžicou z nich vyberte dužinu a jadierka. Telo plodov nakrájajte na hrubšie pásiky. Ošúpte cibuľu a príp. mrkvy a nakrájajte ich na kolieska, rovnako aj salám (môže byť aj slovenská točená) a klobásku.
Posýpka na vrch:
Umyte cibuľku a spolu so sušenými paradajkami ich pokrájajte na drobno. Tvrdý syr pokrájajte na kocky.
Smotanová zmes na zalievanie:
Vo vyššej nádobe zmiešajte kyslú smotanu a šľahačku, trochu ich osoľte a okoreňte.
Postup:
Dno hlbokej zapekacej misy vymažte olejom a pokryte ho vrstvou cibule, ktorú osolíte. Na ňu uložte vrstvu patizónu, okoreňte, pridajte vrstvu zemiakov, ktorú osolíte, okoreníte a posypete rascou. Na zemiaky uložte klobásky a prelejte menšou polovicou smotanovej zmesi. Nasleduje osolená vrstva tekvice a cibule, okorenená vrstva mrkvy, potom opäť zemiaky (+ soľ, korenie, rasca). Na to suchý salám s cibuľkou, ktorý rovnomerne zalejete zvyškom smotany. Na vrch nasypete syr a sušené paradajky.
Rozohrejte rúru na 230 stupňov C, vložte do nej misu a najskôr ju cca 30 min zapekajte zospodu a potom cca 15-25 min. zvrchu.