Keď sa niekedy medzi júlom a októbrom strieda daždivé počasie so slnečným, vonku je dosť vlhko, ale ešte nie je zima, sú to vhodné podmienky na rast Bedlí.
Vždy to boli moje najobľúbenejšie huby, pretože sa ľahko hľadajú a rýchlo pripravujú na jedenie. Najčastejšie ako Viedeňský rezeň, teda v trojobale: múka, vajce, strúhanka, alebo ako rezeň Parížsky - v cestíčku z vajca, hladkej múky, mlieka, soli a korenín.
Bedľa vysoká rastie na okrajoch lesa, na svetlých, zväčša trávnatých miestach popri stromoch. Jej klobúk dosahuje priemer až 30cm, preto sa môže pripraviť aj na spôsob steaku. Aj keď sa pri bleskovom vyprážání bez obalu stratou vody zmenší o polovicu, stále ostane dostatočne veľká na samostatné servírovanie.
Príprava:
Stopku Bedle odstráňte nožom tesne pod klobúkom, najlepšie ešte v lese. Stopky sú hrubé, duté a drevnané, nevodné na žiadne ďalšie spracovanie. Prezrite povrch klobúka a odstráňte z neho nečistoty. Poklepte po klobúku tupou stranou noža, aby spomedzi lupeňov na jeho spodnej strane vypadli nečistoty.
Klobúk obráťte lupeňmi hore a opatrne prezrite si sú čisté. Zľahka ich posypte soľou, čiernym korením a rascou - najlepšie mletou. Vo veľkej teflónovej panvici rozohrejte olivový olej, vložte klobúk lupeňmi dolu a smažte pod pokrievkou. Keď sú jeho okraje zmäknuté cca 2-3 cm od okraja, obráťte klobúk a chvíľku osmažte pod pokrievkou z druhej strany.
Servírujte hneď po príprave s pečivom.