MEGApusinka (zimná a letná torta) >> bgr
nadhlad.sk nadhlad.sk nadhlad.sk
undermenu
bgr MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
Zadajte názov receptu alebo suroviny, ktorú chcete vyhľadať. Vyhľadávanie môžete upresniť zvolením požadovanej kategórie.
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

Copyright ©2007 nadhlad.sk   Všetky práva vyhradené

Domov...suroviny a neviem čo uvariť.
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
recepty / Torty a zákusky / MEGApusinka (zimná a letná torta)
QR kód s odkazom na recept
pre vaše mobilné zariadenie.
QR kód s odkazom na recept pre vaše mobilné zariadenie
Zdieľať vytlačit recept
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

MEGApusinka (zimná a letná torta)

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
recept pridal: AntiBarbie - 14.10.2007
MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
surovinyMEGApusinka (zimná a letná torta) >>

6 ks

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

vaječný bielok

300 g

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

cukor práškový

2 bal

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

cukor škoricový (ZIMNÁ)

3 PL

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

škorica mletá (ZIMNÁ)

3 PL

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

kakao (horké - LETNÁ)

1 bal

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

čokoláda (horká)

1 ČL

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

ocot Balsamico (alebo)

1 ČL

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

ocot vínny (červený)

250 ml

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

smotana na šľahanie

2 ks

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

jablká (veľké - ZIMNÁ)

250 g

MEGApusinka (zimná a letná torta) >>

maliny (LETNÁ)

MEGApusinka (zimná a letná torta)MEGApusinka (zimná a letná torta) >>
hodnotenie: hodnotenie: 4.71/5  4.71 / 5
(hlasov: 12)
MEGApusinka (zimná a letná torta) >> postupMEGApusinka (zimná a letná torta) >>

Myslím si, že torta, ktorú popisujem v nasledujúcich riadkoch, môže zaslúžene patriť medzi recepty nového tisícročia. Má moderný spôsob prípravy, takpovediac umelecký vzhľad, ale najmä delikátne kráľovskú chuť, pričom vás zaručene nebudete ťažiť v žalúdku. Je taká krehká, že ju môžete krájať servírovacou podberačkou. Podľa chuti a ročného obdobia ju môžete pripraviť 2 spôsobmi:

ZIMNÁ TORTA:

Najskôr rozohrejte rúru na 180 stupňov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V mise poriadne premiešajte práškový cukor so škoricou a postupne ich preosievajte a prišľahávajte do snehu. Prilejte a prišľahajte lyžičku octu Balsamico, ktorý je v procese prípravy veľmi dôležitý (počas pečenia tortovej bázy spôsobuje vznik jej pružného jadra). Na jemno nakrájajte polovicu horkej čokolády (nepoužívajte čokoládu na varenie - obsahuje veľa tuku) a primiešajte ju do zmesi. Hotová zmes by mala by byť lesklá a pomerne tuhá.

Plech vyložte papierom na pečenie a od stredu naň nakladajte pripravenú zmes, tak aby vytvorila kruh s priemerom cca 22cm a výškou cca 6cm. Opatrne uhlaďťe povrch a boky bázy a vložte plech do stredu vyhriatej rúry, pričom jej teplotu ihneď znížte na 150stupňov. Pečte min. 1hodinu (tortová báza sa v rúre zväčší a popraská), až kým nebude povrch bázy suchý a tuhý, ale vnútro bude na dotyk pružné. Potom každých 15 min. postupne znižujte teplotu rúry až na 100stupňov. Potom rúru úplne vypnite, ale tortovú bázu nevyberajte, pootvorte dvierka rúry a bázu takto nechajte postupne vychladnúť. Báza trošku spľasne, ale nemala by ostať plochá.

Umyté jablká zbavte jaderníkov a nakrájajte ich na menšie kúsky. Na panvicu kvapnite olej, pridajte jablká, škoricový cukor a duste ich pod pokrievkou, kým úplne nezmäknú. Nechajte ich úplne vychladnúť. Nakrájajte nadrobno druhú polovicu horkej čokolády a vyšľahajte šľahačku do tuha.

Tortovú bázu veľmi opatrne preložte na servírovací podnos, na jej vrch naložte šľahačku, tú posypte čokoládou a na vrch dajte pripravené jabĺčka.

LETNÁ TORTA:

Postup je rovnaký, akurát... škoricu nahradíte horkým kakaom a dusené jabĺčka čerstvými malinami. Stačí keď použijete polovičné množsvo práškového cukru. Maliny prepláchnite, nechajte poriadne odkvapkať, ale inak ich neupravujte, len uložte na povrch.

    Site by OverLOOK design - načítanie 0.026s Sitemap XML 05.06.2023 05:48