Vyberieme veľké zemiaky, minimálne množstvo je 1kg = cca 18 ks lokší. V predvečer podávania zemiaky uvaríme v šupe, cez ich noc necháme vychladnúť a odstáť.
Ráno ich ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Navážime hladkú múku, 30dg na 1kg zemiakov. Múku dobre primiešame k nastrúhanej zemiakovej zmesi a nakoniec vypracujeme na doske na tuhé cesto. Vyformujeme z neho krátky hrubý válec, z ktorého budeme krájať cca 1 cm hrubé plátky. Každý plátok pomúčime z oboch strán a vyvaľkáme na lokšu.
Na sporáku rozohrejeme okrúhle železo a potom na ňom opekáme pripravené lokše z oboch strán. Podľa mňa sú najchutnejšie, keď sú fľakaté.
Medzitým dáme do panvice veľa kačacej masti a (ešte za studena) pridáme pár lyžíc vody. Pozohriatí, by nám mala vzniknúť olejová šťava, v ktorej budeme lokše mastiť. (Pre tento účel je ideálny je výpek z kačice, ale aj ten je potrebné trošku zriediť vodou.)
Keď sú lokše hotové, po jednom ich krátko namáčame v panvici so šťavou, ale len z jednej strany. Lokše ukladáme na seba, tak sa omastia aj z druhej strany. Lokše nemusíme vôbec soliť, pretože obvykle sú masť aj výpek dostatočne slané.
Podávame ich ihneď, kým sú ešte teplé. Ja mám najradšej, keď sú bez náplne, len omastené a preložené do trojuholníka, ale môžu sa servírovať s kačacou pečienkou, alebo natreté džemom, či zmesou mletého maku, práškového cukru a roztopeného masla, zavinuté do rúrok.
Takto pripravené lokše sú skutočnou labužníckou lahôdkou!