Pred časom sme sa s kamarátom zabavili na jednej informácii, ktorú našiel v anglickom turistickom bedekri. Písalo sa v ňom, že na Slovensku preferujeme jedno veľmi lacné a rýchlo dostupné jedlo zvané TRESKA. "Dvadsať deka tresky a dva rožky" - pridali aj návod ako si ju po slovensky objednať. Zdalo sa mi to pomerne kuriózne, pretože šalát z tresky bol masovo obľúbený najmä v minulom režime (dnes už sa snažíme stravovať čerstvými zeleninovými šalámi a racio rožkami) a navyše majonézová treska naozaj nemusí chutiť každému turistovi.
Zhodou okolností, počas tohto leta, na návšteve u rodiny v Kanade, chýrna treska prišla na pretras opäť. Domáci (ktorí si v socializme prežili svoje najlepšie roky) si ju ďaleko za veľkou mlákou pripravujú tak, že chutí lepšie ako zo špecializovanej predajne. Zdá sa, že treska nielenže fascinuje turistov, ale v slovenských žalúdkoch má skrátka svoje predplatené miesto.
Recept Kanadského strýka:
"Filé a mrkvy dáš spolu variť do osolenej vody. Keď sa uvaria, odstav hrniec zo sporáka a všetko spolu necháš úplne vychladnúť.
Potom z ryby dobre vytlačíš šťavu, rybie mäso rozdrobíš vidličkou na tak jemno, ako sa len dá. Postrúhaš najemno jednu uvarenú mrkvu, pridáš na veľmi jemno pokrájané cibule, prileješ ocot a soľ. Všetko zmiešaš dokopy s rybou a necháš odležať v chladničke minimálne 12 až 16 hodín.
Potom zo zmesi vytlačíš vodu aj ocot, tak aby v nej ostalo troška šťavy. Následne pridáš kyslú smotanu, majonézu (najlepšie ak si ju sám vymiešaš zo žĺtok a oleja) a po dobrom zamiešaní necháš ešte min. 2 hodiny (môže odstáť aj cez noc) v chladničke.
Šalát servíruj s rožkom. Pochutíš si, lepší šalát z tresky ste určite nejedol! Nie je ošvindľovaný... a je zdravý!"