Chválabohu, že nám Európska únia napriek prieťahom ešte nezatrhla slovenské špecialitky, akými sú bryndza, syrové korbáčiky či jedlá s makom... Dokážem si celkom živo predstaviť, že v krajinách, kde je mak zakázaný (pretože z makovíc sa vyrába nemenovaná droga), by sa pri pohľade na tento koláč v hrôze prežehnali. Kolumbijčania i zvyšok sveta, pravdepodobne prichádza o jedinečný chuťový zážitok.
Mak, ktorý použijete nemusí byť zomletý, iba ak by ste chceli koláč zjemniť, môžete polovicu z neho zomlieť.
Vo väčšej nádobe dobre premiešajte sypké ingriediencie: múku, mak, cukor (môžete použiť aj menšie množstvo) a kypriaci prášok. Pridajte tekuté ingrediencie: šľahačku, olej a vajcia. Všetko poriadne premiešajte.
Rozohrejte rúru na 200 stupňov. Menší, hlbší plech, alebo bábovkovú formu vymastite maslom a vysypte hrubou múkou, aby sa cesto pri pečení neprilepilo. Hotovú zmes rovnomerne rozprestrite na plech alebo do formy. Vložte do rúry a pečte 35-40min.
Po upečení inheď vyklopte z formy, poprášte povrch práškovým cukrom a posypte na sucho opraženými mandľovými hoblinami.
Ak je koláč na plechu, vyberať ho nemusíte a môžete ho ozdobiť druhým spôsobom. Potrite celý povrch sviežim hustým džemom, napr. rýbezľovým, egrešovým, či pomarančovým...