Pre 2 osoby:
Mäso zbav šliach a nakrájaj na väčšie kocky. Do hlbokého hrnca daj olej, rozpáľ ho a posmaž na ňom pokrájanú cibuľu. Na cibuli osmahni mäso a keď zmení farbu, zalej ho 1/2 litrom vriacej vody. (Horúca voda spôsobí mäsu teplotný šok a tak pustí svoju charakteristickú chuť.) Povrch zapráš červenou paprikou a majoránkou, pridaj štipku čierneho korenia a soli. Premiešaj a povrch zapráš polohrubou múkou (asi 1 lyžica múky). Hrniec zakry pokrievkou a min. 1 hodinu nechaj všetko dusiť na miernom plameni. Mäso je hotové, keď sú na ňom zreteľné vlákna a je mäkké a omáčka je hustá.
Ovocná omáčka:
Pre podporu divinového dojmu použi omáčku z bobuľového ovocia (brusnice, čučoriedky, ríbezle, černice...) Ja som použil tzv. Jostu, je to vynikajúce ovocie - niečo medzi egrešom a čiernou ríbezľou, ktoré sa pestuje na juhu Slovenska.
Do 2 dl vriacej vody pridaj 3 lyžice cukru, keď sa rozpustí, pridaj Jostu. Var pokým sa časť vody neodparí, ovocie sa rozpadne a omáčka zhustne. (Omáčka nemá byť ani kyslá, ani sladká, preto na druhu ovocia ktoré použiješ záleží ako omáčku dochutíš. Ak je ovocie sladké, pridaj citrónovú šťavu, ak je kyslé, viac ho oslaď.)
Knofle:
Do hrubej múky daj vajcia a pomaly prilievaj trocha vody. Pridaj 1/2 pokrájaných suchých rožkov a vymiešaj na masu. Postupne primiešavaj zvyšok rožkov, ak je zmes príliš hustá prilej vodu. Cesto nesmie byť riedke, ale také, aby sa z neho dali vytvarovať gule, asi také veľké ako na Petang. (To preto, aby si si s nimi mohol aspoň zahrať, ak sa ti nepodaria a zostanú tvrdé. XAXAXA) Gule vlož do osolenej vriacej vody a nechaj variť 1/2 hodinu. Keď sú hotové, nechaj knofle trochu vychladnúť, aby sa dali nakrájať.