Králika umyjeme a naporcujeme. Priečne narežeme časti, ktoré sú potiahnuté blankou, potom mäso nasolíme a povrch aj zárezy poriadne potrieme mletým rozmarínom.
V hlbokej liatinovej panvici rozpálime olivový olej a sprudka na ňom zo všetkých strán osmahneme pripravené porcie mäsa, aby uzatvorili svoj povrch a pri dusení si zachovali šťavu vo vnútri.
Potom mäsko odložíme bokom, do výpeku pridáme šťavu z pomarančov, zvyšok rozmarínu, čierne korenie, vodu a všetko privedieme do varu. Opäť pridáme mäso, na vrch poukladáme krúžky pomaranča a dusíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia, cca 30min.
Mäsko vyberieme a do šťavy metličkou všľaháme citrónovú trávu, rascu, tiež sušené lístky šalvie a tymián - rozdrvené medzi prstami a nakoniec smotanu na šľahanie. Všetko necháte spolu zovrieť.
(Ak preferujete mäso so šťavou, v tomto bode prípravu jedla skončite. Porcie naložte na tanier, prelejte šťavou, pridajte kolieska pomaranča a servírujte napr. s domácou knedľou.)
Ak nemáte pripravenú žiadnu prílohu, môžete si zo šťavy pripraviť pyré: Do vlažnej šťavy postupne metličkou prišľahajte cca 4 lyžice prášku na prípravu zemiakového cesta a priveďte do varu, aby zmes zhustla.
Pri podávaní nezabudnite na kolieska pomaranča - Dobrú chuť!