recepty hľadaj top10
Koláče
Kokosový ježko

pridal: Liv-18.02.2008

suroviny

6ks vajce (oddelené)
250g cukor práškový
300g múka polohrubá
1bal kypriaci prášok do pečiva
50g orechy vlašské (mleté)
100g cukor kryštálový (na karamel)
200ml voda (na karamel)
300g cukor práškový (poleva)
2PL kakao (poleva)
100ml mlieko (poleva)
250g palmarín (poleva)
200g kokos strúhaný (na obaľovanie)

postup
Cesto:
Vajíčka oddelíme. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Do vymiešaných žĺtkov postupne vlejeme rozpustený karamel a vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechmi.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomocou varešky zľahka vmiešame do cesta.
Cesto vylejeme na plech vystlatý papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme vychladnúť. Potom pokrájame na obdĺžniky (1,5 x 4cm) a namáčame v teplej poleve. Ihneď po namočení obalíme v kokosovej múčke.

Karamel:
Kryšt. cukor upálime na sucho v hrnčeku. Do rozpusteného horúceho karamelu opatrne počas miešania vlejeme vodu. Stiahneme z ohňa a necháme rozpustiť.

Poleva:
Všetky suroviny dáme do hrnca. Hrniec vložíme do vodného kúpeľa a počas miešania polevu rozpustíme. Ešte v teplej poleve namáčame nakrájané upečené cesto.